Twoja przeglądarka ma wyłączoną obsługę JavaScript.

Do poprawnego działania strony wymagana jest włączona obsługa JavaScript, bez niej nie obejrzysz odcinków ani nie dodasz odcinka do listy, itp.

Sushi [寿司]

寿司 Jak przygotować Sushi?

  1. Definicja

  2. Podstawowe składniki

  3. Rodzaje sushi

  4. Proste przepisy

  5. Gdzie zjeść sushi w Polsce?

  6. Ciekawe książki o kuchni japońskiej



1. Sushi - potrawa jap., składająca się głównie z ryżu, zaprawianego octem ryżowym – su (寿 ) oraz dodatków w postaci przeróżnych owoców morza (krewetki, wodorosty, ośmiornica), ryb (łosoś) czy grzybów (shitake), a nawet jajek. Sushi zjada się zazwyczaj maczając kawałki w sosie sojowym oraz zagryzając z niewielkim kawałkiem marynowanego imbiru.

Niezbędnym elementem jest także chrzan japoński wasabi (わさび ), często zawarty już w składzie sushi.

Sushi należy jeść palcami. Co ciekawe, nie wolno pozostawić na talerzu nadgryzionego kawałka. Jeżeli zaś stosujemy pałeczki to „nie wolno wymachiwać nimi nad talerzem, nadziewać na nie potrawy, przesuwać talerza i wbijać pałeczek w miskę pełną ryżu, co jest symbolem śmierci” [ „ Japonia Cudy Świata” 100 kulturowych rzeczy zjawisk miejsc „Rzeczpospolita” (134str.)]

2. Czego potrzeba do zrobienia najprostszego sushi??

Podstawowe składniki to:


  • Ryż krótkoziarnisty - zawsze należy gotować go w proporcji 1:1, musi być najpierw opłukany, a po zagotowaniu przełożony do misy i wymieszany z octem ryżowym
  • Nori (のり ) - suszone wodorosty
  • Sos sojowy - wszędobylski w kuchni jap., służy, jako sos do maczania w nim gotowego sushi
  • Wasabi - zielony chrzan jap. (jest uprawiany tylko w Japonii)
  • Marynowany imbir - służy do przegryzania w niewielkich ilościach (ma właściwości oczyszczające kubki smakowe)
  • Ocet ryżowy - służy, jako spoiwo do gotowanego ryżu, dzięki niemu łatwo jest skleić nigiri
  • Sezam - biały i czarny, stosowany na wierzchu maki
  • Mata bambusowa - do zawijania maki
  • Ostry nóż - do krojenia ryby i mięsa
  • Spora, najlepiej drewniana misa do ryżu
  • Drewniana łopatka do mieszania ryżu
  • Deska do krojenia
  • I oczywiście pałeczki do jedzenia


  • *Po za tymi składnikami można używać różnego rodzaju mięs, ryb i warzyw.

    3. Rodzaje sushi

    Rodzaj jest bardzo wiele. Zatem przedstawiam te najbardziej znane (z pomocą cioci Wikipedii):


  • NIGIRI-ZUSHI (JAP. 握り寿司? ), CZYLI SUSHI FORMOWANE W DŁONI – JEST TO NAJPOPULARNIEJSZA OBOK MAKI-ZUSHI POSTAĆ TEJ POTRAWY. RYŻ FORMUJE SIĘ W OWALNE PALUSZKI, A NASTĘPNIE KŁADZIE SIĘ NA NIE JEDNEGO RODZAJU RYBĘ LUB OWOC MORZA;


  • MAKI-ZUSHI (JAP. 巻き寿司? ) POWSTAJĄ W WYNIKU UŁOŻENIA RYŻU ORAZ RYBY (CZĘSTO TAKŻE OGÓRKA) NA PŁACIE WODOROSTU NORI (JAP. 海苔? ) ORAZ ZWINIĘCIU WODOROSTU RAZEM ZE SKŁADNIKAMI. DO ZAWIJANIA UŻYWA SIĘ CZĘSTO BAMBUSOWEJ MATY – W TEN SPOSÓB POWSTAJE RULON, KTÓRY KROI SIĘ NASTĘPNIE NA MNIEJSZE KAWAŁKI, PRZY CZYM ICH DŁUGOŚĆ POWINNA BYĆ MNIEJSZA OD ŚREDNICY;
  • SASHIMI (JAP. 刺身? ) TO KAWAŁKI SUROWEJ RYBY, PODAWANE BEZ RYŻU;

  • CHIRASHI-ZUSHI (JAP. 散らし寿司? ), CZYLI „SUSHI POROZSYPYWANE”, TO ZNACZY PODANE, JAKO MISECZKA Z RYŻEM I UŁOŻONYMI NA NIM KAWAŁKAMI SASHIMI. TAKIE SUSHI POKRYWA SIĘ TAKŻE WARSTWĄ POKROJONYCH W PASECZKI WARZYW, TOFU I GRZYBÓW;

  • TEMAKI-ZUSHI (JAP. 手巻き寿司? ) JEST TWORZONE PRZEZ SPOŻYWAJĄCYCH: NA STÓŁ PODAJE SIĘ TACĘ Z PRZYGOTOWANYMI SKŁADNIKAMI, RYŻ ORAZ NORI, Z KTÓRYCH KAŻDY BIESIADNIK SAM KOMPONUJE SWOJE SUSHI.


  • Te najbardziej znane i kojarzone z sushi to Maki-zushi. W zależności od zawartości maki mają różne nazwy.
    Dla przykładu Hosomaki (z plasterkiem łososia, bardzo smaczne, polecam :) - przyp. autora), Filadelphia (z serkiem Philadelphia), czy Futomaki (z omletem, ogórkiem, grzybami, rzodkiewką i imbirem).

    4. Proste przepisy

    Któregoś dnia postanowiłam zabrać się za robienie sushi w domku. Łączyło się to również z tragicznymi cenami tego afrodyzjaku we wszelkich restauracjach, jakie poznałam. I tak zabrałam się za własnoręczne kucharzenie. Jako mięsko wybrałam łososia (za innymi rybami średnio przepadam). Co dziwne, sprawiło mi to masę przyjemności i chociaż może moje dzieło nie było wykonane profesjonalnie to i tak (nie chwaląc się) byłam wniebowzięta smakiem potraw.

    A teraz dla amatorów przedstawiam kilka przepisów. Postaram się, by były w miarę łatwe dla początkujących. Za to, jeżeli zechcecie pobawić się w trudniejsze kompozycje to na końcu podam przydatne stronki ;)

    A teraz czas na przepisy:

    Na początek moje ulubione – Nigiri z łososiem
    Składniki:
  • Ryż
  • Plasterki łososia
  • Wasabi




  • Kroimy łososia w cienkie, podłużne plasterki. Z jednej strony nakładamy palcem odrobinę wasabi. Następnie moczymy rękę w wodzie z octem ryżowym i formujemy małą kulkę z ryżu, którą kładziemy na kawałek ryby. Ściskamy lekko, zamykając wszystko w dłoni. Układamy na talerzu łososiem do góry i gotowe!

    Hosomaki

    Składniki:
  • Ryż
  • Wasabi
  • Plasterki łososia
  • Nori




  • Na plaster Nori (od chropowatej strony) układamy porcję ryżu, zostawiając przy jednym brzegu pasek wolnego miejsca. Następnie w poprzek nakładamy odrobinę wasabi. Całość układamy na macie bambusowej. Po środku umieszczamy pasek łososia. Zwijamy matę, a następnie uciskamy odrobinę, aby składniki dobrze się razem ubiły. Na końcu pozostawiony pasek Nori delikatnie namaczamy i sklejamy razem. Kroimy całość najpierw na pół, a potem każdą połówkę jeszcze raz na pół. Gotowe!

    Kalifornia z sezamem

    Składniki:
  • Nori
  • Ryż
  • Sezam czarny i biały
  • Wasabi
  • Awokado
  • Paluszki krabowe




  • Układamy ryż na chropowatej stronie Nori. Ryż posypujemy po skosie raz czarnym, raz białym sezamem. Odwracamy Nori i układamy na mokrym ręczniku. Po środku nakładamy w poprzek pasek wasabi. Następnie układamy pasek awokado, paluszek krabowy, a na końcu zwijamy. Uciskamy Nori, rozwijamy matę i kroimy tak jak w przypadku Hosomaki*.

    いただきますみんあ!!
    Smacznego!!


    Przydatne stronki o sushi:
    
  • http://www.sushi-online.pl/
    
  • http://www.sushiprzepisy.pl/
  • http://www.przepisnasushi.pl/




  • 5. Spis restauracji z sushi w Polsce
    6. Ciekawe książki o kuchni japońskiej


    !! Wszelkie prawa do artykułu zastrzeżone dla strony dansetsu.pl Kopiowanie chociażby fragmentów jest zabronione.