Witajcie, hm, bajka? To utwór literacki, najczęściej wierszowany z morałem na końcu, kreskówka to wszystko to co narysowane a następnie z animowane, a anime to kreskówka narysowana w stylu manga, przez Japończyków bo to ich patent na styl rysunku itp. manga znaczy nie pohamowany obraz w wolnym tłumaczeniu, więc czy anime jest mangą?

hehe nie bo w 'nie pohamowanym' obrazie chodzi o zawartą ekspresję i głębię. A z innej beczki to czy anime pasuje do definicji bajki? Poniekąd tak,bowiem posiada morał, wątki baśniowe w niektórych przypadkach, ale co najważniejsze jest narysowane w stylu mangowym i przez Japończyków co czyni z takowej produkcji anime

Kiedyś spierałem się z kumplem że anime to nie bajka, bo słowo bajka moim zdaniem uwłaczało produkcjom z kraju kwitnącej wiśni, ale teraz jestem starszy i już o to nie dbam bo wiem że dla mnie anime to anime, definicja tego jest we mnie zakorzeniona jak stały ząb, wszystkie inne mogę stracić ale ten ząbek anime nawet kanałowo pójdę leczyć:P pozdrawiam.